1.One of the following is my secret word:AIM  DUE  MOD  OAT  TIE.With the list in front of 
you, if I were to tell you any one of my secret word, then you would 
be able to tell me the number of vowels in my secret word.Which is my 
secret 
word?
Ans.TIE
2.In the following figure:A  B  
C
                                              
D
                                              E   F  
G
                                                       
H
                                                       I
Each of the 
digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
a)Represented by a different letter 
in the figure above.
b)Positioned in the figure above so that each of A + B + 
C,C + D +E,E + F + G, and G + H + I is equal to 13.
Which digit does E 
represent?
Ans.E is 4
3.One of Mr. Horton,his wife,their son,and Mr. 
Horton's mother is a doctor and another is a lawyer.
a)If the doctor is 
younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood 
relatives.
b)If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are 
blood relatives.
c)If the lawyer is a man, then the doctor is a man.
Whose 
occupation you know?
Ans.Mr. Horton:he is the doctor.
4.Here is a 
picture of two cubes:
  a)The two cubes are exactly alike.
  b)The hidden 
faces indicated by the dots have the same alphabet on them.
Which alphabet-q, 
r, w, or k is on the faces indicated by the dots?
Ans.q
5.In 
the following figure:
                                    A              
D
                                    B      G     
E
                                    C             F
Each of the seven 
digits from 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
  a)Represented by a 
different letter in the figure above.
  b)Positioned in the figure above so 
that A*B*C,B*G*E, and D*E*F are equal.
Which digit does G 
represent?
Ans.G represents the digit 2.
6.Mr. and Mrs. Aye and Mr. 
and Mrs. Bee competed in a chess tournament.Of the three games played:
  a)In 
only the first game werethe two players married to each other.
  b)The men 
won two games and the women won one game.
  c)The Ayes won more games than 
the Bees.
  d)Anyone who lost game did not play the subsequent game.
Who 
did not lose a game?
Ans.Mrs.Bee did not lose a game.
7.Three piles of 
chips--pile I consists one chip, pile II consists of chips, and pile III 
consists of three chips--are to be used in game played by Anita and Brinda.The 
game requires:
  a)That each player in turn take only one chip or all chips 
from just one pile.
  b)That the player who has to take the last chip 
loses.
  c)That Anita now have her turn.
From which pile should Anita draw 
in order to win?
Ans.Pile II
8.Of Abdul, Binoy, and Chandini:
  
a)Each member belongs to the Tee family whose members always tell the truth or 
to the El family whose members        always lie.
  b)Abdul says ''Either I 
belong or Binoy belongs to a different family from the other two."
     Whose 
family do you name of?
Ans.Binoy's family--El.
9.In a class composed 
of x girls and y boys what part of 
the class is composed of girls
A.y/(x + y)
B.x/xy
C.x/(x + 
y)
D.y/xy
Ans.C
10.What is the maximum number of half-pint bottles of cream that 
can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 
gal)
A.16
B.24
C.30
D.64
Ans.D
11.If the 
operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the value of a in 
2 ^ a = a ^ 3
A.0
B.1
C.-1
D.4
Ans.B
12.A 
coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 
1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 
parts of the less expensive grade,how much will the shop save in blending 100 
gms.
A.Rs.90
B.Rs.1.00
C.Rs.3.00
D.Rs.8.00
Ans.C
13.There 
are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50 mathematics 
problems.It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem 
as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics 
problems
A.36
B.72
C.60
D.100
Ans.B
14.In 
a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied 
either.How many of these studied both Latin and 
Greek
A.0
B.3
C.4
D.5
Ans.B
15.If 13 = 
13w/(1-w) ,then (2w)2 
=
A.1/4
B.1/2
C.1
D.2
Ans.C
16. If a and b are 
positive integers and (a-b)/3.5 = 
4/7, then 
(A) b < a
(B) b > a
(C) b = a
(D) b >= a
Ans. 
A
17. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its 
game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 
50% .How many games must the team have won in a row to attain this 
average?
A. 12
B. 20
C. 24
D. 30
Ans. C
18. M men 
agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will 
each have to contribute towards the purchase of the gift/
A. D/(M-3)
B. 
MD/3
C. M/(D-3)
D. 3D/(M2-3M) 
Ans. D
19. A company 
contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black 
would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation 
and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take 
Mr.Blue to complete the contract?
A. 7
B. 8
C. 11
D. 
12
Ans.C
20. 2 hours after a freight train leaves Delhi a 
passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an 
average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes 
the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30
B. 
40
C.58
D. 60
Ans. B
21. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = 
?
A.-5
B. 4
C. 2
D. 8
Ans. D
22. There are 5 red shoes, 4 
green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a 
red shoe
Ans 5c1/ 9c1
23. What is the selling price of a car? 
If the cost of the car is Rs.60 and a  profit of 10% over selling price is 
earned
Ans: Rs 66/-
24. 1/3 of girls , 1/2 of boys go to 
canteen .What factor and total number of classmates go to canteen.
Ans: 
Cannot be determined.
25. The price of a product is reduced by 30% . 
By what percentage should it be increased to make it 100%
Ans: 
42.857%
26. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed 
inside the square. Find the ratio of the area of circle to square. 
Ans. 
11/14 
27. There are two candles of equal lengths and of different thickness. 
The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker 
one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw 
the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh 
light the two candles .
Ans: 3 hours. 
28. If M/N = 6/5,then 3M+2N = ? 
29. If p/q = 5/4 , then 2p+q= ? 
30. If PQRST is a parallelogram what it 
the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST .
Ans: 1:2 
31. The 
cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the 
selling price ?
Ans: Rs 13.86/- 
32. There are 6 red shoes & 4 green 
shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red 
shoes 
Ans: 6c2/10c2
33. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 
5 lts of pure water. What is % alcohol. 
Ans : 15% 
34. A worker is paid 
Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is 
the total amount paid for that worker ?
Ans : 57.50 
35. If the value of x 
lies between 0 & 1 which of the following is the largest? 
(a) x 
(b) 
x2
(c) -x
(d) 1/x
Ans : (d) 
 36. If the total distance of a 
journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the 
average speed during the journey?
Ans: 48kmph
37. A school has 30% 
students from Maharashtra .Out of 
these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay?
Ans:  
6%
38. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many 
equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?
Ans: 9
39. If 
A/B = 3/5,then 15A = ?
Ans : 9B
40. Each side of a rectangle is increased 
by 100% .By what percentage does the area increase?
Ans : 300%
41. 
Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain 
distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is 
the distance?
Ans : 315 feet.
42. Perimeter of front wheel =30, back wheel 
= 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back 
wheel take?
Ans: 360 times
43. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 
litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution
Ans: 
36%
44City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per 
year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per 
year. In how many years both the cities will have same population?
Ans: 130 
years
45Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and 
the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to 
meet?
Ans: 3/2 hours
46A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps 
costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he 
won't able to buy 3 paise stamps.
Ans: 9
47There are 12 boys and 15 girls, 
How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 
girls.
48Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 
22/62
(b) 15/46
(c) 2/3
(d) 1
Ans: (b)
49There are two circles, 
one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What 
is the ratio of area of inner to outer circle?
Ans: 1 : 2
50Three types of 
tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.
     How many kgs 
of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg,
     
given that the quntities of band c are equal
a)70,15,15 
b)50,25,25 
c)60,20,20 
d)40,30,30 
Ans. (b)
51. in a class, except 18 all are 
above 50 years.
    15 are below 50 years of age. How many people are 
there
(a) 30 
(b) 33 
(c) 36 
(d) none of these.
Ans. (d)
52. 
If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream 
with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 
13 km/hr
(b) 26 km/hr
(c) 34 km/hr
(d) none of these
Ans. A
53. 
Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 
0.01)
(a) 0.845
(b) 1.908
(c) 2.312
(d) 0.001
Ans. A
54. A 
can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the 
A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the 
work together ?
(a) 3 days
(b) 8/9 days
(c) 4 days
(d) can't 
say
Ans. B
55. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward 
journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 
hrs.What is the distance travelled
(a) 210 kms
(b) 30 kms
(c) 20 
kms
(c) none of these
Ans. B
56. Instead of multiplying a number by 7, 
the number is divided by 7. What is the percentage of error obtained ?
57. 
Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?
(a) 6
(b) 8
(c) 7
(d) 
data insufficient
Ans. C
58. A man buys 12 lts of liquid which contains 
20% of the liquid and the rest is water. He then mixes it with 10 lts of another 
mixture with 30% of liquid.What is the % of water in the new mixture?
59. If 
a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20% water and sells it for 
Rs.15, then what is the percentage of gain?
60. Pipe A can fill a tank in 30 
mins and Pipe B can fill it in 28 mins.If 3/4th of the tank is filled by Pipe B 
alone and both are opened, how much time is required by both the pipes to fill 
the tank completely ?
61. If on an item a company gives 25% discount, they 
earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit 
percentage.
(a) 40%
(b) 55%
(c) 35%
(d) 30%
Ans. D
62. A 
certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there 
were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many 
men were there originally?
(a) 110 men
(b) 130 men
(c) 100 
men
(d) none of these
Ans. A
63. In simple interest what sum amounts of 
Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500
(b) Rs. 
600
(c) Rs. 800
(d) Rs. 900
Ans. C
64. If a sum of money compound 
annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years 
will it 
become 9 times itself.
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12
Ans A
65. 
Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man 
in the slower train 
observes the 15 seconds elapse before the faster train 
completely passes by him.
What is the length of faster train ?
(a) 
100m
(b) 75m
(c) 120m
(d) 50m
Ans B
66. How many mashes are there 
in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh
is 8mm long and 5mm wide 
?
(a) 2500
(b) 25000
(c) 250
(d) 250000
Ans B
67. x% of y 
is y% of ?
(a) x/y
(b) 2y
(c) x
(d) can't be determined
Ans. 
C
68. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife 
reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as 
before ?
(a) 15%
(b) 16.66%
(c) 12%
(d) 9%
Ans B
69. A man 
spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for 
travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in 
the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500
(b) 
Rs.1500
(c) Rs.1000
(d) Rs. 900
Ans C
70. The population of a city 
increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the 
population due to the influx of job seekers, find the % increase in population 
after 2 years ? 
71. The ratio of the number of boys and girls in a school is 
3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. % of 
students who are not scholarship holders.?
72. 15 men take 21 days of 8 hrs. 
each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 
women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30
(b) 20
(c) 19
(d) 
29
Ans. A
73. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If 
spheres of the same size are made from the material obtained, what is the 
diameter of each sphere?
(a) 5 cms
(b) 2 cms
(c) 3 cms
(d) 4 
cms
Ans C
74. A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that 
it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not 
available)What is the area of the plank?
Ans :7*(2)1/2
75. The difference 
b/w the compound interest payble half yearly and the simple interest on a 
certain sum lent out at 10% p.a for 1 year is Rs 25. What is the sum?
(a) 
Rs. 15000
(b) Rs. 12000
(c) Rs. 10000
(d) none of these
Ans C
76. 
What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it 
into a 
perfect square ?
(a) 3
(b) 4
(c) 5 
(d) 6 
Ans. 
C
77. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice 
as old as the son after 5 years
what is father's present age ?
(a) 40 
yrs
(b) 30 yrs
(c) 50 yrs
(d) none of these
Ans. A
78. An article 
sold at a profit of 20% if both the cost price and selling price would be 
Rs.20/- the profit would be 10% more. What is the cost price of that 
article?
29. If an item costs Rs.3 in '99 and Rs.203 in '00.What is the % 
increase in price?
(a) 200/3 %
(b) 200/6 %
(c) 100%
(d) none of 
these
Ans. A
80. 5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job 
requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman are 
required to finish the job in 14 days.
a) 10
b) 7 
c) 6 
d) 
12
Ans 7
81. A simple interest amount of rs 5000 for six month is rs 200. 
what is the anual rate of interest?
a) 10%
b) 6% 
c) 8%
d) 9% 
Ans 8%
82. In objective test a correct ans score 4 marks and on a wrong 
ans 2 marks are ---. a student score 480 marks from       150 question. how many 
ans were correct?
a) 120
b) 130
c) 110
d) 150
Ans130.
83. An 
artical sold at amount of 50% the net sale price is rs 425 .what is the list 
price of the artical?
a) 500
b) 488
c) 480 
d) 510 
Ans 
500
84. A man leaves office daily at 7pm  A driver with car comes from his 
home to pick him from office and bring back home  
     One day he gets free 
at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking towards 
home.
     In the way he meets the car and returns home on car  He reaches 
home 20 minutes earlier than usual.
     In how much time does the man reach 
home usually??
Ans. 1hr 20min
85. A works thrice as much as B. If A takes 
60 days less than B to do a work then find the number of days it would take 
to       complete the work if both work together?
Ans. 22½days
86. How 
many 1's are there in the binary form of  8*1024 + 3*64 + 3
Ans. 4
87. In 
a digital circuit which was to implement (A B) + (A)XOR(B), the designer 
implements (A B) (A)XOR(B)  
    What is the probability of error in it 
?
88. A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time  If he wins he gets Re 
1 and if he loses the game he loses Re 1.
     He can loose only 5 times. He 
is out of the game if he earns Rs 5.
     Find the number of ways in which 
this is possible?
Ans. 16
89. If there are 1024*1280 pixels on a screen 
and each pixel can have around 16 million colors
     Find the memory 
required for this?
Ans. 4MB
90. On a particular day A and B decide that 
they would either speak the truth or will lie. 
     C asks A whether he is 
speaking truth or lying?
     He answers and B listens to what he said. C 
then asks B what A has said  B says "A says that he is a liar" 
     What is 
B speaking ?
(a) Truth
(b) Lie
(c) Truth when A lies
(d) Cannot be 
determined
Ans. (b)
91. What is the angle between the two hands of a clock 
when time is 8:30
Ans. 75(approx)
92. A student is ranked 13th from right 
and 8th from left. How many students are there in totality ?
93. A man walks 
east and turns right and then from there to his left and then 45degrees to
  
his right.In which direction did he go
Ans. North west
94. A student 
gets 70% in one subject, 80% in the other. To get an overall of 75% how much 
should get in third subject.
95. A man shows his friend a woman sitting in a 
park and says that she the daughter of my  grandmother's only son.
    What 
is the relation between the two
Ans. Daughter
96. How many squares 
with sides 1/2 inch long are needed to cover a rectangle that is 4 ft long and 6 
ft wide
(a) 24
(b) 96
(c) 3456
(d) 13824
(e) 14266
97. If 
a=2/3b , b=2/3c, and c=2/3d what part of d is b/
(a) 8/27
(b) 4/9
(c) 
2/3
(d) 75%
(e) 4/3
Ans. (b)
2598Successive discounts of 20% and 15% 
are equal to a single discount of 
(a) 30%
(b) 32% 
(c) 34% 
(d) 35% 
(e) 36
Ans. (b)
99. The petrol tank of an automobile can hold g 
liters.If a liters was removed when the tank was full, what part of the full 
tank was removed?
(a)g-a
(b)g/a
(c) a/g
(d) (g-a)/a
(e) 
(g-a)/g
Ans. (c)
100. If x/y=4 and y is not '0' what % of x is 
2x-y
(a)150%
(b)175%
(c)200%
(d)250%
Ans. (b)
